Jewel Changi Singapore

#KeluargaBangwin loves to go family trips.

Blogpost kali ini dibuat karena banyak yang minat dan bertanya mengenai Jewel Changi, Singapore Airport.

Just to share what we experienced. Hopefully share a few tips along the way.

Bersambung dari kunjungan kami ke Legoland Johor, Malaysia blogpost review. We decide right from the start, as we plan, to make the most out of it.

Jadi, Bangwin, saat bareng membuat rencana family trip kali ini, mensisipkan dalam itinerary pengalaman ke Jewel Changi. Kami sengaja mengambil pesawat yang malam, kepulangan 19.30 PM Singapore Time. So the plan was,

  • Check out early, 10.30 AM
  • Online Boarding.
  • Arrive at Changi around 11-ish.
  • Check in our luggage at the designated terminal.
  • Then after everything is set, we all go by shuttle to Jewel Changi.

Although there will never be enough time for everything but enough to have a good time experiencing Jewel Changi. Enough to say WOW so many times and all together. Just us three, #keluargaBangwin.

Pengalaman kami dapat jadi masukan bagi teman-teman keluarga yang ingin berkunjung bersama anak dan kakek neneknya

  1. How to get to Jewel Changi

Jewel Changi berada di dalam area bandara namun di luar terminal-terminal airport Changi. Saling terkoneksi. Dan bagi yang seperti kami, mampir dulu ke terminal kami untuk masukkan koper dan bawaan terlebih dahulu, dapat menggunakan shuttle bus yang tersedia every 10 minutes, if not mistaken. Lihat ke screen saat tiba di area tunggu, akan tersedia informasi berapa menit lagi bis tiba dan informasikan saat bis tiba di lobby.

Untuk arah tujuan, be sure to follow each instructions and pathway on your way to Jewel.

  1. Baby Stroller and Wheel Chair

You can always find on every lobby entrance ,baby stroller and wheel chair for your love ones. Jadi bagi yang akan memasukkan stroller ke dalam luggage pesawat, tidak perlu khawatir. Juga bagi nenek dan kakek yang bersemangat ikut tapi cepet capek, no worries, ada kok.

Kalo memang lagi habis pastikan bertanya ke petugas di bandara. They should have the curtesy to help out. Jewel Changi memang bertujuan sebagai main attraction tamu manca negara. So the goal is to allure you to Jewel !

Selanjutnya, ada apa disana ?

Pada dasarnya, Jewel itu adalah sebuah mall with a huge water fall in the center as their main attraction. It is incredible. It really is.

Kalo boleh saya sarankan, sebenarnya tidak perlu mengambil angle foto pada setiap level atau lantai. Untuk menghemat waktu, cukup 3 level saja. Kita mulai dari level paling bawah then guide your way to the top. OK !

  1. Level Food Court – P2

Di level ini merupakan akhir dari kucuran air rain fall. Kita akan mendapatkan pengalaman yang berbeda dari water fall yang ada di Shiseido Forest Valley. Kamipun menikmati makan siang disini dengan beragam pilihan selayaknya food court. But watch out for the stores di sekitar ya. Hahahahahhah.

  1. Level 1 entrance of Shiseido Forest Valley

Di level ini kamu bisa duduk-duduk dan menimati pancuran air secara langsung dan dekat. Sangking dekatnya, pada waktu-waktu tertentu, kamu akan terkena cipratan air rain fall.  So watch out !

  1. Level 5 on the top to experience Canopy area

Kalo sudah sampai di Jewel Changi memang sayang kalo tidak mendapatkan pengalaman di level paling atas. Ada beberapa pilihan explore jewel dapat disimak lengkapnya melalui website mereka https://www.jewelchangiairport.com/

Level paling atas adalah level dengan pengalaman paling exclusive. There’s a price for these valuable experience.

Setelah kami review pilihan yang ada dengan kecocokan kami #KeluargaBangwin akhirnya kami pilih untuk masuk ke Canopy Park dan menemani evan untuk bermain di Manulife Sky Nets – Bouncing.

Standard Rate atau bagi kita tamu negara asing, dikenakan SDG 8 berlaku bagi Adult/Child/Senior.

Khusus pilihan Manulife Sky Nets – Bouncing ticket includes admission to Canopy Park (antara lain Discovery Slides#, Foggy Bowls, Petal Garden, Topiary Walk). Jadi harga SGD 22 for Adult and SGD 16 for Child/Senior sudah termasuk masuk dalam Canopy Park. Karena tempat masuknya didalam canopy park.

Bagi yang akhirnya memutuskan belakangan dapat membeli tiket didalam Canopy Park melalui card debit/credit. Khusus cash dapat dilakukan di luar Canopy Park berdekatan dengan pintu masuk Canopy Park tersebut.

Tambahan temuan kami lainnya adalah,

  • beberapa penerbangan asing yang memberikan layanan check-in luggage di lantai-lantai tertentu bagi yang memerlukan. Tidak semua tapi ya. Silahkan check ke masing-masing airlines ya.
  • di setiap lantai temukan banyak area istirahat dengan berbagai macam konsep seru termasuk area bermain untuk anak. Semoga banyak waktu untuk teman-teman nikmati bersama keluarga :))

That’s it folks. Thank you for reading !

Be sure to read other stories from our family trip here.

See you again soon Jewel Changi Airport ! We really loved the experience.

Tyas is now Partner Consultant and Trainer on Digital and Social Media at Bangwin Consulting, Freelancer, Writer/Blogger, Podcaster. For project enquiries, tyas@bangwinconsulting.com

Legoland Johor Malaysia

#keluargabangwin loves family trip.

Liburan kali ini adalah kunjungan kami ke Legoland Johor di Malaysia.

Legoland Malaysia has been the longest .. the most anticipated … travel destination bagi anak kami. Tidak peduli mau diajak kemana pun atau pernah diajak kemanapun, yang dia tanyakan selalu Legoland Malaysia.

Jadi Legoland Malaysia ini perlu di coret dulu nih sebelum kita mengkhayal kemana-mana. Anak kami baru berumur 7 tahun jadi kami rasa, untuk mengerti dan menikmati Legoland Johor sudah pas waktu rasanya.

Blogpost saya kali ini, adalah untuk mengangkat beberapa temuan kami yang mungkin akan membantu bagi teman-teman orangtua yang sedang merencanakan trip ke Legoland Malaysia. Mempersiapkan diri sebelum visiting Legoland Malaysia. Mudah-mudahan bisa membantu ya.

Sebelumnya kami pernah berkunjung ke Legoland di Tokyo. Mungkin dapat dibaca sebagai perbandingan. Karena paling dekat ke Indonesia, Legoland Johor menjadi langganan ya tentunya.

Legoland Johor ini memiliki 2 tambahan hiburan. Water Park dan Sea Life.

Bagi yang belum mengikuti blog saya soal family trip, saya pernah menulis tentang bagaimana merencanakan liburan keluarga, dapat dibaca melalui link ini.   Atas pembelajaran itu kita mulai dari itinerary trip ini ya.

Legoland Malaysia 30 Sept – 3 Oct 2019

Day 1 – 30 Sept 2019

  • Depart CGK 06:55 am
  • Arrive Changi 09.50 am
  • Pick up by Legoland Malaysia Driver – Drive to Legoland Hotel
  • Check in at Legoland Hotel
  • Play at Legoland (theme park / water park / sea life)

Day 2 – 1 October 2019

  • Play at Legoland  (theme park / water park / sea life)
  • Check out Hotel Legoland
  • Drive to Singapore
  • Check in to Hotel at Singapore
  • Dinner with Pak Dilip

Day 3 – 2 October 2019

  • Breakfast
  • 9 AM depart to Universal Studio
  • Play at Universal Studio Singapore
  • Meet with Pamela

Day 4 – 3 October 2019

  • Breakfast
  • 10.30 Check out
  • Check in luggage at Terminal
  • Play at the Jewel Changi
  • Depart Sing 19:25
  • Arrive Jakarta 20:20

Itinerary quick family trip, no time to fool around, memang ambisius dan semua hanya bertujuan untuk memenuhi kenyamanan proses menuju Legoland Johor dan Universal Studio Singapore. Itu aja.

Ini tidak mungkin kita lakukan tentunya bilamana adalah trip pertama kali ke negara tersebut. Saya selalu menyarankan, bilamana family trip ke negara yang belum pernah kamu kunjungi, expektasi harus dibuka lebar-lebar alias no need to expect the ideal. Karena Singapore dan Malaysia sudah tidak asing lagi bagi kami maka, rencana family trip kali ini lebih mudah untuk dibayangkan jadinya. Itu yang penting kan, expektasi.

Point penting. Tentunya saat merencanakan setiap trip, yang perlu di manage adalah ekspektasi masing-masing anggota yang ikut dalam family trip ini. Ya orangtua, ya anaknya. Tentunya bukan hanya melulu soal budget. Tapi proses selama kita berlibur dan kunjungan ke Legoland Malaysia. Pilihan terbaik, bagaimana caranya, apa yang dapat dilakukan.

Berdasar atas pengalaman kami, kami angkat baik dan buruk yang kami rasakan selama di Legoland Malaysia. Apa yang perlu di ketahui sehingga dapat membantu persiapan selama kunjungan.

  1. Pilihan transportasi

Atas itinerary kami maka pilihan kami menuju Legoland Malaysia adalah melalui Singapore tentunya. Kamipun bertanya melalui teman-teman pada kebiasaannya mereka menyewa mobil dari Singapore PP dengan jadwal yang telah ditentukan. Harga kisaran mobil sebesar Hyundai atau Innova yang cukup angkut 6 penumpang dan koper besar-besar adalah sebesar 280 Singapore Dollar atau sekitar Rp. 2,8-an juta. Contact dapat dihubungi melalui Mr KY +60 10 577 5589.

Tapi kami akhirnya memilih untuk booking penjemputan langsung setiba kami di bandara Changi. Pas kebetulan rejeki, kami mendapatkan pesawat yang tiba di Singapore cukup pagi yaitu jam 9.50 AM Singapore Time. Dengan perhitungan sekitar 2 jam perjalanan ke Johor, pas waktunya kami dapat menunggu check in sembari makan siang. Perfect.

Soal perbedaan harga antara sewa private car diluar Legoland Johor dibanding sekalian melalui Legoland Johor sebenarnya tidak beda dalam harga. Sekali jalan saat penjemputan seharga Rp. 1.400.000,-. Comfy and hassle free. That is what you need when you’re in a family trip. Its the in between moments when you can just relax. We totally can relate !

Jemputan datang ontime. Dengan papan panggilan nama. Setelah mengikuti ke pintu lobby, kami diminta menunggu mobil di jemput.

Mobil cukup nyaman dan luas, dapat memenuhi tempat duduk 7 orang penuh belum termasuk tempat duduk supir. Mobil Hyundai Grand Storex, dapat mengisi luggage yang cukup besar. Maksudnya beberapa koper ukuran besar ya :))

Sampai di perbatasan, diharapkan untuk turun sebentar bagi petugas pabean untuk melakukan salah satu berikut ini, wawancara atau cap jempol atau keduanya. Sebentar kalo tidak mengantri. Hanya 5 menit tunggu.

Petugas cukup baik dan ramah. Kami sempat dibecandakan, saat supir kami ijin sebentar ke WC ada petugas pabean yang tiba-tiba masuk dan berkata “ so where should I drive you ? … just kidding !” Sekejap jantung kami loncat antara kaget dan bingung. Karena petugas tidak lama langsung burst into laughter, kamipun demikian. You’re funny mister. Really did not expect that.

Pilihan transportasi lainnya adalah bis.  Lebih murah tentunya dan tersedia setiap 30 menit berjalan PP Singapore – Johor – Singapore. Harga per seat hanya $Sing 6. Turun hotel lift silahkan menuju mall yang tersambung dibelakang Sea Life. Namanya Medini Mall, Causeway Bus tersedia pick up point di halter depan Medini Mall. Termasuk tempat pembelian ticket juga disitu.

Bagi yang bertempat tinggal di Singapore dan tidak menginap bisa menggunakan pilihan transportasi ini tapi bagi yang membawa koper akan sangat sulit meningkat pulang pergi akan selalu turun di pabean untuk interview dan cap jempol.

Tips. Jam macet weekdays dimulai jam 15.30 setiap harinya hingga malam hari. Jadi bagi yang mau kembali atau datang hindari jam tersebut ya. Manic traffic. Just is not worth it.

  1. Check in Check out.

Check-in 4:00pm, check-out 11:00am, late departures will be subject to a late fee.

Saat booking hotel mereka akan menawarkan untuk dapat membayar bilamana mau lebih early check in atau lebih telat check out.

Saya sarankan, tidak perlu. Pengalaman kami, pilihan menunggu di lobby beragam selain area theme park, sea life dan water park sangat berdekatan sehingga tidak memerlukan membayar untuk masuk kamar lebih cepat. Sesampai kita disana, silahkan check in ke receptionist, titipkan luggage pada tempatnya dan menikmati area disana.

Ada area bermain lego kecil tepat di lobby masuk. Ada area bermain lego besar soft lego dan ada game room. Restaurant dan café juga berdekatan area bermain sehingga orangtua dapat menghilangkan penat sementara anak-anak bermain seru. Parents can enjoy coffee while kids have a good time.

Kami mendapatkan kamar jam 15 sore, 1 jam lebih awal. Sebaliknya saat check out, kami diperbolehkan untuk check out maximal jam 13.30 siang. Lumayan. Ini kami dapatkan setelah breakfast sempatkan sejenak ke receptionist untuk bertanya-tanya santai.

This is the view from our room. Kingdom Theme, fit for a King indeed.

Jangan lupa treasure hunt, hadiahnya lumayan banget.

  1. Handuk untuk berenang.

Bagi yang mau berenang ke Water Park area, disana mereka tidak menyediakan handuk. Tapi, kita tidak perlu bawa handuk sendiri atau dari kamar. Tenang, solusinya ada. Silahkan ke lantai 5, area kolam renang hotel. Sebelum pintu keluar ke kolam renang disebelah kanan ada loket handuk. Tinggal daftar kamar, dan jumlah handuk yang akan dipinjam dan kembalikan langsung setelah berenang dari water park. Enak kan.

Bagi yang memerlukan penitipan ada loker berbayar yang sangat mudah penggunaannya. Pilihannya code locker hanya tanggal lahir dan warna kesukaan. Mudah untuk di ingat.

Kolam renang khusus baby dan toddler dengan sliding pillow yang empuk saat tiba di airnya. Pastikan menyenangkan dan aman bagi si kecil.

Pastikan dapat paket hemat kids meal dengan hadiah2 menarik buat si kecil.

  1. F&B murah.

Dibelakang Sea Life tersambung Medini Mall yang menyediakan KFC, starbucks dan mini supermarket bagi parents yang membutuhkan pilihan selain makanan dan minuman dari hotel. Enjoy. Tapi bagi yang selera Indonesia asli, jangan lupa bawa sambal atau kecap sendiri ya.. hihihihi. Nikmat.

Bagi yang makan di restaurant hotel, pastikan informasi food allergies dapat membantu si kecil sesuai keperluannya.

  1. Pilih dengan bijak.

Promo dan paket hemat sering diberikan dalam theme park semacam Legoland seperti ini. Sehingga stay alert untuk pilihan-pilihan yang lumayan hemat. Saat kami booking, kami mendapatkan pilihan beli BUY A 1-DAY TICKET, GET THE 2ND DAY FOR FREE. Buy 1-Day Combo (Theme Park, Water Park & SEA LIFE) and get the 2nd day Free.

Artinya,

  • Buy a 2-Day Combo ticket with 1-Day Combo ticket price.
  • 2-Day access to Theme Park, Water Park & SEA LIFE.
  • Present your e-ticket to skip the ticket queue

Mayan kan. Artinya, kita mau bolak balik berapa banyak atau mau random masuk keluar dalam keperluan apapun itu apakah itu bermain, check atau beli barang di toko atau foto bersama tokoh pada jam-jam tertentu, flexible dan tanpa batas.

Tips.

  • Tidak semua barang-barang dan merchandise yang dijual pada setiap toko sama dan tersedia satu sama lain. Tapi, jangan lupa discount card yang didapat setelah sikecil treasure hunt. Lumayan berguna untuk membeli merch di toko hotel.
  • Waktu yang enak untuk berkunjung menurut kami adalah saat mid break libur sekolah. Kebetulan kami berkunjung pada bulan akhir sept dan awal oct. Alhasil, area all the area parks tidak penuh, cukup lenggang dan menyenangkan.

Bilamana ada informasi yang belum tersedia selain dari FAQ merek, saran saya selalu email ke concierge atau booking bilamana ada pertanyaan atau kurang jelas mengenai salah satu kebutuhan teman-teman yang mau kesana. Tanggapan dan reply mereka cukup cepat kok, less then 12 hours selalu dijawab emailnya. Tanyakan sejelas-jelasnya. Yang penting kita merasa aman, tenang dan ready to enjoy on D-day.

Sekedar masukan bagi Legoland Malaysia, agar lebih memperhatikan kebersihan dan waktu membersihkan hotel. Saat kami check in ke kamar, terus terang saya dan suami menemukan tooth pick di karpet dan 1 tea bag yang telah di buka dalam pilihan tea yang disediakan di kamar. Dalam hal waktu kebersihan, berhubung this is supposedly a magical area for children, not to reduce the magical feeling, waktu-waktu vacuum mungkin dapat dilakukan saat anak-anak istirahat yaitu malam hari.

Pengalaman kami saat berkunjung ke Disneyland Japan, petugas kebersihan sangat rapih dan bersih tidak ada kesan jorok sebagai tukang sampah. Sangat menyenangkan untuk dilihat. Bagi petugas make up room, huge plastic bags putih sangat mengganggu berserakan dimana-mana sepanjang corridor saat kami masuk kamar, mungkin dapat belajar dari other theme fantasy hotel. I think it is important to maintain that fantasy if your positioned to be just like that.

Price, promos comes and goes, service always stays. Don’t you think ?

Hope these information helps. Thank you for reading. Thank you also to Legoland Johor, Malaysia. We had a wonderful time. See you next time :))

Hey, we’ve also made a video from us #KeluargaBangwin. Enjoy !

Tyas is now Partner Consultant and Trainer on Digital and Social Media at Bangwin Consulting, Freelancer, Writer/Blogger, Podcaster. For project enquiries, tyas@bangwinconsulting.com

Belajar Menjahit sehari bersama Bumi Ngumpet

Sebenarnya sudah lama banget pengen belajar menjahit.

Sejak dibelikan mesin jahit portable sebagai hadiah ulang tahun dari adik-adik saya, cukup lama mungkin sudah hampir 5 tahun belum kejadian juga untuk belajar.

Pertama memang saat bekerja kepada orang lain waktu memang tidak bisa flexible seperti saat sekarang self employed. Waktu selalu terbagi antara kebutuhan kantor atau keluarga. Nah problem kedua adalah tempat belajar yang selalu terletak di area yang cukup jauh dan selalu tidak pernah kejadian alias udah males sendiri mikir mau jalan kesana.

Terus terang sayapun dapat info dari adik ipar saya kalo ada belajar sehari di Bumi Ngumpet yang letaknya tidak jauh dari rumah saya. Langsung daftar deh. Dan pengalamannya pas. Cukup untuk mengerti dasar-dasar penggunaan mesin jahit Singer saya.

Kebetulan paket kali ini adalah belajar menjahit Harem Pants Wrap. Mayan banget.. dapat celana baru buat Ramadhan atau Lebaran.  Paket ini termasuk bahan, 2.25m , kertas patron, buku tersedia juga camilan dan minuman selama belajar.

Sebenarnya disediakan juga mesin jahit tapi sebelumnya saya minta ijin apakah bisa membawa mesin sendiri berhubung sekalian pengen belajar masang dan penggunaannya. Seneng deh.

click to Bumi Ngumpet Instagram

Menurut saya cukup jelas untuk dasar dari tidak tahu menjadi tahu. Seperti penggunaan penggaris dan untuk apa, dasar-dasar awal menjahit cukup dijelaskan secara singkat. Silahkan lihat pengalamannya ya.

belajar mengukur

belajar menggambar pola atas dasar ukuran sendiri

belajar potong atas dasar pola yang sudah jadi

akhirnya menjahit juga

belajar jahit 1 sepatu dan reverse jahit pake mesin

ada kalanya saat menjahit bagian kaki bagian mesin di copot agar lebih mudah menjahitnya

lumayan buat first timer kan !

Terima kasih banyak mba Ade dan Bumi Ngumpet-nya. Mau lagi aaaaaaahh. Ditunggu ya next workshop. Yippie !

Bagi ibu-ibu yang bertempat tinggal di daerah bintaro dan tertarik ikutan berbagai workshop menarik coba cek instagram Bumi Ngumpet ya.

Thank you for reading.

Bagaimana Personal Branding membantu arahkan karirmu

 

click to listen

Mindshift Podcast Episode 13

Your name is your brand.

Kalimat tersebut diatas sering orang lupa. Bahwa nama diri kita sendiri merupakan nama yang selalu harus kita jaga dengan baik dengan penuh tanggung jawab. Karena sebelum nama-nama  yang kita bangun secara professional, baik berhubungan secara langsung atau tidak dengan karya kita, jangan lupa, nama kita tidak kalah penting.

Andira Pramanta adalah seorang content creator yang berhasil membangun personal branding hingga menjadi Influencer yang cukup dikenal di dunia maya. Juga diantara brand-brand terkemuka seperti Samsung, Telkomsel, Go-Jek, Grab, DBS Bank, Motorola dan masih banyak lagi. Cukup dikenal disini maksudnya adalah, bahwa cukup memberi pengaruh pada karir Andira sebagai seorang professional.

Akibatnya, Andira seringkali diajak ke luar negri untuk meliput dan berkreasi bentuk-bentuk konten menarik bagi brand-brand tersebut.

Passion dalam berkreasi mendorong dirinya untuk terus melahirkan berbagai bentuk karya secara konsisten dan mendalam. The jack of creative trades that is his position atau dalam bahasa yang lebih teknis, his value proposition.

Siapakah Andira Pramanta ?

Bagi anak Jakarta yang suka dengerin radio mungkin kenal suara khas renyah AndirDor di U-FM dan juga Hardrock FM yang pernah menjadi host broadcaster Prime Time, Drive n Jive juga Good Morning Hardrockers.

Andira yang mengawali karirnya di bidang creative, designing cover majalah untuk MTV Trax Magazine karena memiliki latar pendidikan di visual communication.

Tapi karena terdorong oleh passion, Andira tidak pernah menutup peluang. Termasuk kesempatan yang berawal dari membantu teman hingga kesempatan yang pada akhirnya menjadi suatu lahan bisnis sendiri. Beberapa jenis usaha yang dia coba bangun dan masih berdiri hingga sekarang antara lain adalah,

  • Digital Print Shop yang dinamakan Hi Res Digital.
  • PIAS Cycles suatu usaha design bicycle frames juga nurturing cycling communities berhasil mendapatkan kolaborasi dengan South Korean lifestyle brands meluncurkan suatu paket spesial bundled edition. Selain itu juga sempat sponsor competitive cyclists in global events, juga memenangkan juara pertama pada akhirnya.
  • Save As Production suatu usaha design buku seperti Rene Suhardono, Ligwina Hananto, Yoris Sebastian, Najwa Shihab, juga Pandji Pragiwaksono untuk salah satu buku juga Album Rapnya.
  • Tigalimamili / studio.mamut disini Andira berkarya sebagai video director.

Passion beats everything else. Berjalan dengan waktu Andira masih tetap mengajar di 1st media design school. Pernah bantu socmed nya penyanyi terkenal Andien Aisyah pula.

Sebagai seorang content creator yang dikenal creative beberapa keberhasilannya antara lain adalah:

  • Produced video content for brands like Samsung, Telkomsel, Go-Jek, Grab, DBS Bank, Motorola, Pondok Indah Mall, etc.
  • Sponsored by Samsung in 2014 to attend IFA in Berlin, Germany, and wrote articles for Kompas Klass.
  • Sponsored by Singapore Tourism Board in 2014 to make an experience video about Singapore.
  • Sponsored by Vivo in 2015 to make video about their campaign to visit Astronaut Training Experience in Florida, USA.
  • Sponsored by Lenovo in 2016 to attend and make video of Consumer Electronic Show 2016 in Las Vegas, USA.
  • Sponsored by Alibaba in 2017 to attend 11.11 Global Shopping Event

Saya jadi ingat, saya pernah ditanya oleh seorang teman yang juga kenal Andira. “Emang kerjaan kayak youtube-youtube-an atau nge blog ada duitnya ya Yas ?” Terus terang menjadi salah satu alasan yang mendorong saya membuat konten edukasi tentang personal branding ini.

Saat ini keberhasilan yang terakhir adalah saat mendapatkan tantangan baru sekaligus kesempatan untuk bekerja disebuah korporasi. Kini Andira menjabat sebagai Country Head Brand Marketing untuk CGV Indonesia.

Bagaimana personal branding Andira dapat membantu karirnya, ada beberapa hal yang dia lakukan saya coba simpulkan disini.

  1. Mulai dari diri sendiri.

Membangun personal branding dimulai dari mengenali diri sendiri dengan baik. Nah, bagaimana kita menemukan cara untuk memahami diri kita sendiri ? Kita dapat mulai dengan mempraktekkan hal hal yang kita suka, belajar mengerti diri dan memahami diri sendiri. Pada akhirnya, hal-hal yang kita tidak suka melakukannya atau menjadikannya, dimana sebelumnya kita pikir kita suka, akan ter-eliminasi dengan sendirinya. Sedangkan hal-hal yang kita suka untuk melakukannya dan terdorong untuk terus melakukannya akan menemukan caranya sendiri untuk mengasah diri kita dan menjadi lebih baik lagi. You will get a sense of “kepengen terus melakukannya”. That’s when you know it becomes your passion. It starts however, from a little bit of interest. That interest will then grew on you. Bigger and better.

  1. Berani mengambil kesempatan.

Peluang terkadang jelas didepan mata tapi kadang kita takut dan tidak percaya diri untuk mengambil atau mulai. Atau, ada kalanya kita tidak cukup rajin atau konsisten untuk terus melahirkan karya. Mulai beranikan diri one step at a time. Jangan kecilkan kesempatan atau pengalaman. Pada akhirnya, semua hasil karya menjadi pilihan untuk berkarya. Banyak pilihan menjadi lahan untuk kesempatan untuk tumbuh. Diri kita sebagai brand, sebagai nama kita sendiri. As I always say, you gotta start from somewhere. So start.

  1. Content, Contextual, Consistency.

The 3 Cs investments that will lead to your personal branding or any type of branding purpose from nothing to something. It is a strategy that we common use when building a brand. Tidak ada sesuatu yang langsung jadi begitu saja. Digital adalah salah satu medium yang lebih mudah, gratis dan cukup accessible bagi siapa saja yang mau menggunakannya sebagai platform membangun personal branding. Mulai dari social media yang jelas banyak bola mata tapi juga bola mata itu memiliki arti saat berlanjut menjadi bahan pembicaraan dan terus meningkat saat pembicaraan tersebut ditangkap oleh beragam komunitas yang sudah terbentuk. Tinggal kita gunakan for our own preference. Semua harus dibangun dengan fondasi yang jelas sehingga menjadi foot prints suatu brand yang kuat secara ingatan. Semua dibangun dengan waktu dan usaha. Rumusannya, content yang berkualitas, dapat berbicara sesuai context atau narasi yang ingn dibangun juga bisa diartikan agar dapat selalu relatable dengan kondisi yang ada. Dan yang terakhir, terus menerus dilakukan secara consistent.

  1. Be genuine.

By being yourself you will find who you truly are. Menjadikan jati ciri, signature atau pembeda menumbuhkan your own tribe. Sometimes your uniqueness or your chosen liking of something will be so different it becomes niche. But by being focus , you open to new “others” and that is where lies the opportunity. A niche market.

  1. Nourish your network.

Having the network does not mean anything if you do not do the right thing. Start invest time, space, building friendships not just acquaintance. So then, to let your network serve your purpose. Andira pernah mendapatkan nasihat dari Rene Suhardono, mengambil quote dari Susan RoAne, “Its not about who you know but who knows you” Artinya, if they really know you, they will talk about you, they will become your network of buzzer. Really start to invest in relationships, karena Andira menambahkan, lebih baik dikenal daripada menjadi terkenal. Karena menjadi orang yang terkenal belum tentu dikenal siapa kita sebenarnya.

Personal branding pada akhirnya harus kembali kepada diri kita sendiri tentunya.

Bagi Andira, hasil atau output pertama dari personal branding yang ia bangun adalah adalah kebahagian diri sendiri. Namun yang dia akhirnya rasakan adalah dampak atau impact yang dirasakan yang memberikan kebahagiaan kepada orang lain. Pada akhirnya Andira menemukan kepuasan dalam cultivating happiness to others. Secara keseluruhan, kepuasan tersebut dia sadari sebagai life purpose.

Hope you enjoy the podcast !

Pilihan untuk mendengarkan Mindshift Podcast antara lain :

Untuk lebih mudahnya cari dengan keyword  Mindshift with Tyas.

A special thanks to Andira yang telah berbagi ilmu dan pengalaman bersama Mindshift Podcast. Merasa kenal Andira dari kecil hingga sekarang, saya bisa katakan dengan lantang, I am so proud of you. Keep up building what makes you happy. We are happy for you. We are happy with you. Success !

Bagi yang mau lebih dekat kenal Andira, silahkan melalui

Tyas is now Partner Consultant and Trainer on Digital and Social Media at Bangwin Consulting, Freelancer, Writer/Blogger, Podcaster. For project enquiries, tyas@bangwinconsulting.com

Palliative Care learnings with University of Philippines Diliman

Happy to share my experience with the University of Philippines Diliman (dated on 11th March 2018) on establishing Palliative Care during my time at Pita Kuning.

One day, I was contacted by someone who works for Dompet Dhuafa Republica . Apparently they had read and learn through all my series of blog post on Tyas Social Project (read : English version or Bahasa Indonesia version). Tyas Social Project is about the process on how we implement Pita Kuning new strategy service focuses on Psycho-Social activities to meet the needs of Palliative Care for children with cancer from underprivileged families. It became a reference for their acquaintance from University of Philippines about Palliative Care.

Palliative care is still very new for some so the understanding and also how to implement into an actual practice are very rare as it is a unique story to tell.

Who would’ve thought that someone whom I have completely never met could even given me as a reference of knowledge as big as Dompet Dhuafa.

It is a beautiful feeling when we could be a service for those who really needs. In this case, especially to support the prevention and the counteract measures of childhood cancer, palliative care needs and any social initiatives. In Indonesia, in the Philippines, in Asia and anywhere around the world.

I remember the last question given to me was, are there anything I would want to change now that I can see the overall results ?

I pause myself to think for a moment and said, no. There are none.

I look to see a small smile that continue with a question, aren’t there anything you would like to do better ?

Honestly, no, I said to them.

There are no perfect benchmark to what is best in practice implementing any social impact model from my point of view. Every story is unique and over the course of the journey, with all the conditions and situations we had to overcome, I believe we have done our best. I wouldn’t change anything.

On the other hand, I feel it is important to develop our own journal throughout the journey we have experienced.

Especially when our experience are unique and what we have done is new. 

Understand that it is very important to never stop building our own expertise. Sharing to people not only who we know but also who we should know, building a network and digital footprints of our own.

Having to understand that one day, these writing, these stories in a form of strategic management journals would be useful to others.

Tyas is now Partner Consultant and Trainer on Digital and Social Media at Bangwin Consulting, Freelancer, Writer/Blogger, Podcaster. For project enquiries, tyas@bangwinconsulting.com

Tyas Social Project – Time to let go

English Version

#TyasSocialProject #9

At last it is time for me to leave.

Since October 2015 I have given my time, professionally to work as the role of Yayasan Pita Kuning Anak Indonesia Chairman. One very rare opportunity that gave me great life lesson, personally and professionally.

A learning process that I would never forget. I am truly grateful with the opportunity and those who has accept me with all my shortcoming as well as my advantages.

I always try to hold on to what I believe, as I understand that we can never forget who we are and why we are here today. My duty to make the changes needed for this foundation had been succeeded. All points of issues that needed to solve was completed. It is very important for me to share the changes that has happened. As it will become an understanding that my service is done.

Now, Pita Kuning has,

  1. Owns a a new strategy of service positioned or focuses on psycho-social services to meet the needs of palliative care with new re-define purpose, vision and mission.
  2. A new structure organisation that is divided by hired worker and skilled volunteer work programs, clear division of work, work process, work protocol/SOP , hired work contract/work commitment so the workforce dan volunteering becomes sustainable, recorded and measured.
  3. Have good relationship or re-gain relationship with stakeholders with an ongoing consistent community management.
  4. Own a calculative financial projection that separate operational cost and distribution of support for each child with a monthly target by 30-50 child, within Jakarta Tangerang Bekasi (JaTaBek).
  5. Systematic recorded data of distribution support and also the progress of each child and their family regularly updated on our website through Diary Anak Pita Kuning (the Diary of Pita Kuning children).

Essentially, Pita Kuning now has a guideline and tool work to support their work process through recorded and well trained individual member of PIta Kuning though  knowledge management.

 Manajemen Pengetahuan : the process of creating, sharing, using and managing the knowledge and information of an organisation. It refers to a multidisciplinary approach to achieving organisational objectives by making the best use of knowledge. Knowledge management efforts typically focus on organisational objectives such as improved performance, competitive advantageinnovation, the sharing of lessons learned, integration and continuous improvement of the organisation.[7] These efforts overlap with organisational learning and may be distinguished from that by a greater focus on the management of knowledge as a strategic asset and on encouraging the sharing of knowledge.[2][8] KM is an enabler of organisational learning.

All learnings from the distribution support for each child, the knowledge, the experience, the background reason why can or cannot become a working protocol. To achieved the productivity and impact we wanted to achieved operationally becomes a discipline and work guide based on real experience.

The discipline. The requirements. The fundamentals. The reason behind. The price, the notion, the respect. The quality. Becomes the fundamental reason to go in, make changes, and level up. It is the true asset to whatever form of social impact model Pita Kuning wants to reach. That before, was never owned.

To me, the most important goal was to give this foundation a strong base line align with the search to be sustainable. I hope, from the knowledge management that now has been recorded, and trained for 2,5 years I have been at service becomes a strong foundation, influenced by the discipline from each individual within the organisation to move forward. To know where we are, and to have a benchmark of where we are and where we should be, is achieved.

For the continuance to seek the best social impact model will never end. As again Ramya Prajna, from ThinkWeb said, “it is not enough to just care”. ThinkWeb has been very supportive help building our digital platforms including helping and assisting the formulation and knowledge of what is Sosial Impact Model.

To me, being a leader is not only a decision but more so as a responsibility.

I will continue my duty as a professional, crafting my work, chasing dreams and aim a meaningful purpose.

Thank you so much for Pita Kuning and friends that has helped, open their doors to work together during my time at Pita Kuning.

Friends of foundations, Health Departments of the Republic of Indonesia, Hospitals, Doctors, The Experts, Communities, Donors, but most truly, my dear dearest children of Pita Kuning and family that have given their trust and faith to us.

Special thanks to Pita Kuning team,  hired paid and volunteers, I truly thank you. What we have achieved together will be your masterpiece and that is all your hard work. You make me proud everyday. I hope I have given as much learning, guidance and be a model of compassion for each and everyone of you.

I hope we could remain friends.

To the founders, councils of Pita Kuning, thank you for the opportunity. I will always be grateful for this opportunity.

Life is truly beautiful to have the opportunity to serve those in need. It was an honour, a privileged and with great pleasure to serve Pita Kuning . Thank you, I’ll see you next time.

#sayaPitaKuning ,always do good together.

Much love and warm wishes,

Tyas Handayani Wongsoyudo.

 

 

Those who are interested to learn more about this journey click here for Bahasa Indonesia or English.

Read also : Tyas Digital Project and Tyas e-Commerce Project

Tyas is now Partner at Bangwin Consulting and Trainer on Digital and Social Media, Freelancer, Writer. For project enquiries : tyas@bangwinconsulting.com

Tyas Social Project – Going Palliative

English Version

#TyasSocialProject #8

Pita Kuning going Palliative Care, focuses on Psycho-Social based activities.

After 3 months trial practices from October to December 2016, also show casing pur new service to media and donors on January 2017 we tried to review on the learnings we have up til now.

Information, knowledge, lessons, each case we found have let us fill in and also improve the structure of our service formulation.

However we have still a lot to learn, absolutely, nevertheless there are concrete cause and effect all in written. To find solutions of problems and how to handle them, what to do, why do we need protocols and operational supporting activities also division of support will lead to so many things, including the operational cost needed.

Again, knowledge management. How it is important for a single method taken from the learnings of 5 chosen child, within 3 months assisting activities and distribution fund supports. My hope, within time it will improve and progress with the same objective, to improve the quality of life of children with cancer and their family.

After that 3 months learning, we then know and understand more expecially on children with cancer, nursing and care taking. Based on KPKN childhood cancer countermeasures,

we have found and finally understood that all these times what we have done through our activities are actually building efforts and how important palliative care was. The understanding back then was not yet been educated. And the comprehension of what is Palliative Care is also misunderstood.

Palliative Care is not only for cancer patient that are in later stage but needed right from the start. Palliative Care cannot be replaced by any medical treatment but as an aspect that completes each other, even needed after the patient is passed away for the family that has impacted.

Palliative Care is a series of efforts in trying to reduce the pain, trying to help accept the fact of having cancer with patient and their family, trying to help overcome the impact made by the disease in the end to improve the quality of life for the child with cancer and their family.

To improve the quality of life for children with cancer and their family as our main goal meaning, we aim for family productivity. When a member of the family is sick or could not perform normally it usually impact the the balance of the family’s daily routine. If many family are defected their ability to perform in their daily lives, hence the quality of life a community or a region as result there will be in a limp. Trying to seek the best solution comes from a bigger dream. We want to be a part of a better Indonesia.

For us finding the alignment of our main purpose and our background history as well as our need to grow was eventually taken from the 3 months trial activities. It was indeed a relief.

Of course by going palliative there will be some adjustments needed for the organisation. But wherever we are, working anywhere, there are no guarantee on what changes would might had happen, at anytime. For me, the most important as I am still at my service, is the main purpose why I am here in the first place. And therefore the main objective has not changed. Still within and align with the promise, the agreement for this organisation to have a strong platform, to become better and the have the opportunity to help more children with cancer in Indonesia.

Pandji Pragiwaksono, Founder and Council of Pita Kuning once said, “we, still have many opportunities and have the ability to be flexible in our own lives. But, the children we are helping do not. Always give space to grow within this organisation. Solely and purposely for the children.”

 

 

For Pita Kuning we still need to do so many things in order to get the ideal Palliative Care based services. Through our skills and our capacity.

We then started to joint partnership and try to affiliate with a lot of parties so that we can rise above, be strong and steady to give the best that we can do of each year’s goals.

In managing our service combine both on volunteering and hired workers, the supporting cost we need also would be an important aspect.

We also need to partner and educate the awareness those who wants to join together for the same cause, helping children with cancer. My hope that Pita Kuning could be a part of the larger ecosystem of childhood cancer countermeasures in Indonesia. and also can be able to partner with anyone who share the same mission.

Currently, I am proud that Pita Kuning has started to collaborate with other foundations that has the same understanding on the importance of palliative care.

Rachel House Indonesia and Rumah Harapan Valencia are 2 foundation that has the same mission as Pita Kuning.

Rachel House Indonesia mission is to provide palliative care for children living with life-limiting conditions, allowing them to live with joy and dignity in a non-discriminatory, safe and loving environment. Rachel House helps children in Indonesia with AIDS and Cancer from underprivileged families through medical support that was referred by doctors. It was a fortunate coincidence, that the new CEO of Rachel House, mba Kartika Kurnisari is our dear friend from Putera Sampoerna Foundation.

Hand in hand we work together to help children with cancer. Now together with Rachel House from the medical side and Pita Kuning from the psycho-social side. Starting from early assessment up til bereavement we support palliative care needs for each of our child with cancer and their family. We also have amonthly monitoring meetings to review progress and learn the needs ultimately to have a good management case system and could help each other fill in the gap in support to help those in our care, at Jabodetabek.

As with Rumah Harapan Valencia we agreed to take care together those child with cancer within the pyscho-social activities. Mba Silly invited us to continue our support to other cities in Indonesia. Pray to make that happen.

Small Note : In the social activist world, it is never impossible to work together. What we are doing is to help those in needs. Whoever is lacking will be supported by others. And of course the spirit of competition will never die. Ramya Prajna, a social impact enthusiast and educator says, competition within the social initiative world will push productivity and therefore makes the industry becomes lively and more exciting.

To manage well, we also started to learn on the true role of Social Worker. We met with an expert of Social Worker, mba Nurul Eka Hermawan . Mba Eka, as she is called, as work and a consultant for the Social Department and International institution for many years. Through her experience and guidance we started to recruit Social Worker to be our case manager for our children we have at Pita Kuning. They also become the bridge to each multidiscipline parties of Palliative Care, according to the needs of each child. They are also the coordinator of volunteers as each group of volunteers support each appointed child with cancer and their family in a group of 3-5 by weekly assisting programs.

Pita Kuning team with Mba Nurul Eka (expert on Social Worker) and mba Ita D Azly (Family Psychologist)

Currently, Pita Kuning has 3 Social Worker that are dedicated to be the coordinator to volunteers and communities. They are true millennials. Isn’t that incredible ?

I do hope, each child gets a continuance story through their case management that can be shared. To be used as a monitoring learning or a proof of concept for us every case always has a goal objective to reach both psycho-socially.

And in the end, I truly believe the impact of what we do will make a full circle of hope for the sustainability of Pita Kuning as part of the childhood cancer countermeasures ecosystem. All for the best in doing good together.

And that is why it is time for me to let go.

Tyas is now Partner Consultant and Trainer on Digital and Social Media at Bangwin Consulting, Freelancer, Writer/Blogger, Podcaster. For project enquiries, tyas@bangwinconsulting.com

Tyas Social Project – The Task Force

English Version

#TyasSocialProject #7

Who are the Task Force of Pita Kuning Psycho-Sosial Formulation

Tyas Amalia Yahya

Tyas has the same name as me. Tyas had to changed her name into Lia when eventually mix-ups became issues during executions with any external parties. Hahahahah sorry bout that. Tyas is one of many volunteers that fell in love with Pita Kuning. She is so committed to help children with cancer for more than 6 years since I came in on October 2015. If today is 2018, Tyas has been with Pita Kuning for 9 whole years. An amazing time and contribution. With Pita Kuning, Tyas met with so many people and experience many things. Witness what has happen during the years, through many milestones, and keep founding herself wanting to contribute more to Pita Kuning.

A smart lady graduated from FISIP University of Indonesia, majoring in Social Welfare, is one of the people I knew way back in the days before my time as chairman for Pita Kuning. Social Welfare. those who graduated become a Social Worker. A role that is so important to the social institutions and foundations in Indonesia but so rare to be understood or lacking awareness about it.

As Lia apparently has gain many knowledge, she became very much valuable in the development of Pita Kuning moving forward and become better. her contribution through her direct experience becomes our  railway or ring fence and structure to a better management system.

Ita D Azly

My introduction in meeting mba Ita was truly a calming experience. Finding the right expert to help us build a new system that supports childhood cancer was at all not easy. At this point, I have met, chat, try to get acquainted with many psychologist. Soooooo many. With psychologist from many field of background and different experience. But it took a while for then we gain learnings that was so useful in a very short time.

Mba Ita is a family psychologist that as many experience handling difficult cases of violence and deviate. Besides that, cases that comes by the impact of disease that is difficult to cure like AIDS, Cancer and others are some within her interest.

Her contribution in building the new services for Pita Kuning cannot be taken lightly. Driven by her passion and good intention to help from the start, like our vision and mission to the formulation needed that has the right composition to fit in with the needs of childhood cancer.

Through mba Ita’s help we have learn a lot on what is psycho-social, how to asses and evaluate a case of childhood cancer and their family, how we put it all the knowledge together within the work process of what we have, a group of hired and volunteer workers.

It doesn’t stop there, her role and presence also gave a lot of values in knowledge that gave us more substance in briefing and trainings. Mba Ita is a true hero for Pita Kuning.

Noviana Eva

I have known Eva from my previously at Putera Sampoerna Foundation. I recruited her as Digital Community Officer for the division I lead Digital and Social Media, a part of Centralised Marketing & Communication. Eva is a person who is always easy going, sharp and has a positive spirit. So I asked her to join in the base of where this organisation is going. Community Partnerships as well as to support Marketing and Communication that would be beneficial for us as well.

In the beginning of Eva contributions of developing the service product formula is to seek strategic partnerships that would give benefits to our services and also the formulation of assistance activities. Eva would lead the skilled task force with the champions in social driven activities, communities and volunteering, consist of, Muhammad Fikri – Head of Community, Bukalapak, Yudha Adyaksa – Chairman of Pramuka Youth (Indonesian Youth Scout), Yosea Kurnianto – Founder Youth ESN, Hety A. Nurcahyarini – Activist in Education, Indonesia Mengajar and more. Gathering interesting insights and inputs from many peoples that were involved in building social initiatives through out Indonesia. As we understood our strength at Pita Kuning that was built upon a group of young volunteers right from the start.

Eva also composed a volunteering bible to support all the activities in Pita Kuning in objective of making volunteering sustainable within the work process.

Ning Mahayu

Ning is someone who gain knowledge from Putera Sampoerna Foundation for 6 years. Because of that she has many experience building social initiatives, programs and activities. She was a part of the team when the social initiatives of Sampoerna Academy by the education pillar, Sahabat Wanita by the Women empowerment pillar, Koperasi Siswa Bangsa or a union cooperatives of students as well as a part of PSF’s Cutural Development. I have worked at the same office but I would admit, I have never work side by side, together in a project with her. But personally, as someone show likes to observe, I have quite fond and witness her potential from a far.

To seek the head of services for Pita Kuning I immediately remember Ning. Ning has everything we need. 6 years of experience in building social programs, accustom of working by professional structure and loves the social institution world. Perfect.  her contributions were huge in building the services and also the operational aspect of Pita Kuning til now.

Among many strengths that Ning have, I feel, Ning’s core strength was having the ability to learn new things completely and in depth. She relies on the actual “institution of information” as the foundation and instrument to develop the formulation of a product services. her clarity to justify from all sides and have the heart to see makes her analysis also producing solutions for humanity. Up for any challenge , Ning has the potential to be a good leader.

Mustika Kusumaningtyas

Tika is one of the last person I’ve asked to join in this organisation. I have known her from back in the days we where in the same company at Multiply Indonesia, one of e-commerce pioneer in Indonesia during that time.

I admire her when observing her role as Lead Operational Customer Service. Smart, sharp, data driven, rigorous, and have a sense of strong management skills for both operasional and process flow. That is why I approaced Tika. Later she agreed to be vice chair for Pita Kuning.

Tika is passionate in healthcare for children. You can rely on Tika to do anything finance and operational driven. her contribution in building this formuation for Pita Kuning service is huge as she was the one who connect it all together, always accomplished to find operational matters needed to taken care of and always care to pay attention to each process and each issues.

Click on each of their names and you can learn more about them.

Go back to, the formulation story. Or,

Go to the next story, Going Palliative Care.

Tyas is now Partner Consultant and Trainer on Digital and Social Media at Bangwin Consulting, Freelancer, Writer/Blogger, Podcaster. For project enquiries, tyas@bangwinconsulting.com